Proef inkuilen van voederbomen geslaagd

In september 2012 heeft het Praktijknetwerk Voederbomen een proef uitgevoerd met het inkuilen van blad en twijgjes van wilgen met gras (zie filmpje).

Op 9 januari 2013 werd tijdens een netwerkbijeenkomst een baal geopend en opgevoerd aan de geiten. Het inkuilproces was goed verlopen, de geur was perfect en de geiten vlogen erop om het op te eten. We kunnen daarom stellen dat de proef met inkuilen van wilgentakken is geslaagd.
Tijdens de bijeenkomst werden er ook ervaringen uitgewisseld tussen veehouders en voedingsdeskundigen van Diergaarde Blijdorp. Vanuit dierentuinen is er veel ervaring op het gebied van teelt- en oogsttechniek van voederbomen, omdat het rantsoen van beesten in de dierentuin vaak voor een groot deel uit bladeren bestaat. Omdat er een constante aanvoer nodig is in dierentuinen, die ook in de winter doorgaat, is het conserveren van blad noodzakelijk. Inkuilen is één van de conserveermethodes.

Bekijk hier de presentatie die tijdens deze avond werd gegeven door Joeke Nijboer en Jaap Nobel van Diergaarde Blijdorp.

Inspectie van de geopende baal

Inspectie van de geopende baal

De geiten vlogen erop af